Om mig och mina tjänster

Vad jag gör

Fiskskinn är en råvara som av många i dag betraktas som restprodukt avfall då fisk tillreds. Men inte hos mig! Jag tar tillvara nästan alla fiskskinn och fryser ner dem, för att sedan garvas till ett  ett fint, smidigt och hållbart läder.

Fiskskinnet har dessutom olika mönster, beroende på fiskart. Fiskskinn är små och lätta att hantera. Det går bra att garva dem hemma i köket med ingredienser från kylskåpet och naturen.

Jag garvar mest med bark i olika slag, men även med matoljegarvning. Barkpulverextraktet Quebracho används också. Med bark blir skinnen bruna i olika nyanser beroende på vilken bark som används. Matoljan ger skinnen  en mera naturlig färg. Metoden är 100 % miljövänligt! och det är någonting som jag värdersätter högt i dagens samhälle.

Alternativ på bra fiskskinn är lax, lake, öring och gädda. Laxskinnet får ett härligt mönster, syns tydligt där fjällen har suttit. Laken har små fjäll och blir därför prickig till utseendet. Ett ruggit skinn fås av Gäddan, det syns inte alls av fjällfickorna.
Har du egna skinn som du vill ha garvade och eventuellt någonting sytt så går det också bra. Viktigt är att du fryser ner skinnet så fort som möjligt.

Jag utför även andra sömnadstjänster. Byten av dragkedjor, fållningar, läderarbeten m.m. Även mindre pälsarbeten som handskar går bra.

Madelene Westerlund, företagare

Madelene Westerlund heter jag som ligger bakom företaget Mad(d)e in Bergö. Idéen kring min verksamhet föddes efter en kurs i fiskskinnsgarvning. Helt otroligt att man kunde ta tillvara någonting som man annars bara slänger, och tillverka det till ett helt underbart material. Med ingredienser från naturen och kylskåpet som hjälp, för att sedan få skapa till annorlunda produkter som ingen är den andre lik.

+358 (050) 349 35 48
madelene@madde.fi
Bredhällsvägen 233
66220 Bergö
Finland